Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Het Holsteiner paard

Het Holsteiner paard

Aan het begin van de 21e eeuw is de Holsteinse paardenfokkerij op haar hoogtepunt. Paarden met het merk Holstein schitteren op het grote showterrein van de wereld, de Holsteinse genen doordringen alle succesvolle springrassen van vandaag. Dit is het resultaat van eeuwenlang consequent fokwerk in het land tussen de zeeën, door fokkers met intuïtie, vooruitziendheid, doorzettingsvermogen en loyaliteit aan de moederlijnen, zelfs in moeilijke tijden. In de loop van de geschiedenis heeft de Holsteiner altijd nieuwe uitdagingen gekend, als staatspaard aan de Europese koninklijke hoven, als oorlogspaard, als luxe carrossier, maar vooral als helper in de landbouw en tenslotte vandaag de dag als sportpaard, vooral in de discipline van het springen. De Holsteiner heeft zijn gewaad vaak veranderd, maar heeft nooit zijn gezicht verloren - bijna geen enkel rijpaardras is zo trouw gebleven aan zijn type als de Holsteiner, waarvan het uiterlijk en de innerlijke waarden zijn gevormd door het harde leven op de winderige moerasweiden en door de dagelijkse prestatieproeven op de boerderijen.

De Holsteiner paardenfokkerij is het meest Noord-Duitse stamboek. Het eigenlijke hoge broedgebied ligt aan de kust van de Noordzee, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Hamburg. De invloedssfeer strekt zich echter uit over de gehele deelstaat Sleeswijk-Holstein en de stadstaat Hamburg. De Holsteiner is een groot gelinieerd paard. Op de sterke nek zit een expressief hoofd. De schouders en de borst zijn ook sterk. De schoft is uitgesproken, de romp compact en goed gewelfd. Verdere rastypische kenmerken zijn een middellange rug, slanke, harde benen met korte buisjes.

De typische Holsteiner is een atletisch, groots gelinieerd en expressief rijpaard met een ideale instelling voor het springen, maar ook voor dressuur en eventing. Hij heeft een bovengemiddeld springvermogen. Een Holsteiner is ongecompliceerd, enthousiast, sterk zenuwachtig en betrouwbaar. Zijn evenwichtige temperament en uitstekende karakter zijn van groot belang. Het Holsteinse sportpaard heeft een uitstekend springvermogen, een lange wandeling, een bodembedekkende draf en een levendige galop.

De jaren '50 kenden nog geen uniform recept met betrekking tot de hengstenbezetting. Men vindt Trakehner en andere Anglo-Arabieren naast Volbloeden, zowel Engelsen als enkele Arabieren, en Hannoveranen. Een radicale beperking van de goedkeuringen heeft het ras weer gered. Alleen de Engelse volbloed werd gebruikt voor de fokkerij, op enkele uitzonderingen na. Onder deze invloed veranderde het model van de Holsteiner en een draconische selectie heeft tegelijkertijd het karakter behouden. Het model werd aanzienlijk lichter, het frame kleiner, het hoofd edeler, de rug langer en de schoft prominenter. De paarden werden levendiger, eleganter en lieten ook meer "beet" zien. Het succes van deze herfokkerij is te danken aan enkele bijzonder goede hengsten, maar ook, zij het in veel mindere mate, aan het grote aantal gebruikte volbloeden. Het gemeenschappelijke punt van bijna alle volbloedhengsten is hun afstamming, die meestal teruggaat tot Dark Ronald en zijn schoonzoon, die belangrijke volbloeden zijn voor het Holsteiner ras.

De herfokkerij bleek van levensbelang, want de merriebasis van de Holsteiner was in het begin van de jaren zestig van bijna 10.000 naar amper 1.200 gedaald. Dit massale gebruik van volbloeden met uiteindelijk positieve resultaten, uniek in de geschiedenis van de Duitse paardenfokkerij, bracht harde kritiek op de Holsteinse fokkerijleiding, die in 1960 als vereniging werd georganiseerd, omdat het hand in hand ging met de uitsluiting van al het buitenlands bloed, terwijl de andere fokkerijen, die onder vergelijkbare omstandigheden werkten, zich tot de Hannoveranen wendden, zoals het geval was in Oldenburg, of volledig ten onder gingen door het gebruik van de Arabieren, zoals het geval was met de Oost-Friese Warmbloed.

De belangrijke hengsten van deze tijd waren in de eerste plaats Anblick xx, de eerste volbloed die de fokkers vertrouwden, maar ook Cottage Son xx, Wüstensohn xx, Wanderfalk xx en Waldenser xx, evenals de Anglo-Arabische Ramzes AA.

De jaren '60 zijn toen al gedeeltelijk begonnen met de consolidatie van het type, aangezien enkele goede hengsten met de reeds verfijnde merries de prestatiehengsten brachten, die het einde van de hele 20e eeuw zouden beïnvloeden. Maar er waren nog steeds veel merries die perfect pasten bij gemakkelijk te fokken hengsten. En de fokkerijdirectie heeft met de aankoop van Marlon xx en Ladykiller xx wat geluk gehad. Deze twee tophengsten hebben vandaag de dag nog steeds invloed op het fokprogramma. Marlon paste bij de zware merries, Ladykiller bracht zijn beste producten met reeds verfijnde merries. Andere goede hengsten waren Frivol xx, Korenbleem xx, Manometer xx, Nautilus xx en Sable Skinflint xx.

De opstelling van de Anglonormann Cor de la Bryere uit 1971 illustreert de consolidatiefase. Deze Rantzau-zoon was de eerste grote en succesvolle uitzondering in het fokkerijconcept van de Holsteiner. Hij draagt zelf nog steeds veel bloed, maar harmoniseert zeer goed met de reeds nobelere merries en consolideert het nieuwe type. Cor de la Bryere domineerde samen met Ladykiller ( 1979) en Marlon ( 1981) de fokkerij van de jaren '70 en '80, waarbij Ladykiller xx al werd gesteund door zijn zonen, vooral Landgraf I en Lord.

De stempelhengsten van het Holsteiner paardenras

Ramzes AA was een Poolse Anglo-Arabische met 50% Arabisch bloed. Hij kan wijzen op succesvolle familieleden, want de meest succesvolle Poolse springer van voor de Tweede Wereldoorlog behoort tot zijn familie. Ramzes, twee keer verhuurd voor een fokseizoen, valt in Holstein op door zijn springrubriek. Hij maakte zelf geen sterke indruk in de fokkerij, want hij harmoniseerde het best met reeds adellijke merries, zoals het voorbeeld van zijn kleinzoon Ramiro laat zien, en deze waren nog steeds zeer zeldzaam in zijn tijd. Zijn hengstenlijn bestaat alleen via Ramiro, die echter een uitstekende rol speelt voor de hele Europese fokkerij. Bij hem is de Anglo-Arabische invloed al sterk verzwakt ten gunste van de volbloed, wat door de kleur al puur uitwendig gedocumenteerd is: Ramzes AA was, net als Ramiro's vader Raimond, een grijze hengst. Cottage Son xx, Ramiro's 2e grootvader was black bay, net als Ramiro zelf.

zicht xxIn 1954 werd de eerste succesvolle Holsteinse volbloedhengst gekeurd, na tien jaar van mislukt werk in de Hannoveraner, en dat zou de eerste succesvolle hengst worden. Echter, in eerste instantie werden alleen de 2e en zelfs 3e set aan hem gegeven, de beste merries kwamen om Holsteinse hengsten te bewijzen. Maar zelfs met deze enige doorsnee merries leverde Anblick uitstekende paarden die het nieuwe gewenste type belichaamden. Men kan dus pas tegen het einde van de jaren '50 van de vorige eeuw van succes spreken.

Zijn beste zoon is Aldato, die grote invloed had en dat nog steeds doet via zijn kleinzoon Landgraf. Zowel Aldato als Anblick xx erfden meer op dressuurniveau, maar verplaatsten de springfaciliteit niet.

Het voorbeeld van het zicht illustreert de impact van de eerste volbloeden: ook al konden ze geen grote hengstenlijn vinden, hun bloed is toch stevig verankerd in de merrielijnen.

Huisje Zoon xx was een zwarte en bruine volbloedhengst die door het succes van de volbloeden in Holstein werd aangekocht. Hij was al geen blanco lei meer, want verschillende van zijn Engelse nakomelingen namen deel aan internationale evenementenwedstrijden.

Voor Holstein waren de 4 fokseizoenen die hij hier tot zijn dood in 1963 doorbracht de belangrijkste ooit. Cottage Son paste niet alleen heel goed bij de Holsteinse merries, hij bereidde ook de basis voor Cor de la Bryere voor, voor wie hij de beste dekking vertegenwoordigt.

Zijn hengstenlijn heeft via Capitol I een ongekende uitbreiding doorgemaakt en is nu een van de meest gevestigde.

Over het algemeen is Cottage Son zeer goed verankerd in de merrielijnen en komt zijn genetische make-up het best tot zijn recht als hij in de 3e of 4e generatie zit.

Voor de inspectie Manometer xx werd zeker beïnvloed door het feit dat zijn vader, Abendfrieden xx, een volle broer was van Anblick en dat een andere zoon van zijn vader al vrij succesvol was in de fokkerij, maar al na een jaar uitviel, Gauner xx. Naast de Holsteins heeft Abendfrieden ook goede hengsten voortgebracht voor de Hannoveraan en zijn nakomelingen, met name Perzisch en Pik As.

Ondanks sterke exterieurproblemen hebben zijn nakomelingen een goed springvermogen. In de loop der jaren konden de nakomelingen zich echter onderscheiden als dressuurhengsten en -verervers.

Zijn kracht ligt in de erfenis via zijn vrouwelijke nakomelingen. Vooral de merries van zijn zonen en kleinzonen zijn veelgevraagd, aan wie hij zijn moederskwaliteiten heeft doorgegeven. Zijn hengstenlijn is alleen vertegenwoordigd door de nakomelingen van zijn kleinzoon Moltke. Het is een van de kleine lijnen binnen het Holsteiner ras.

Marlon xx was een Ierse volbloedhengst, die zeer goed paste bij de zware merries, die hij verfijnde en ook de nodige snit gaf. Met nobelere merries werden zijn nakomelingen te klein en te licht. Zijn erfelijke focus ligt duidelijk op de dressuur, maar ook zijn springvermogen is bovengemiddeld. Helaas heeft geen van zijn zonen kunnen uitblinken in de fokkerij en lijkt zijn lijn uit te sterven. Marlon-dochters zijn uitstekende fokmerries en kunnen met bijna elke hengst gefokt worden, hoewel warmbloedige dekhengsten beter bij hen passen dan Volbloedpaarden; Marlon-dochters zijn vaak een beetje 'bitchy', maar Marlon zal hen nog jaren blijven beïnvloeden, ook al zijn zijn zijn zonen al van de fokkerij verdwenen.

Marlon xx was de beste dressuurvererver die ooit door de Duitse fokkers is uitgebracht en degradeerde zelfs Kardinaal xx van het Hannoveraanse ras naar de 2e plaats.

Wat het belang ervan betreft Ladykiller xx de volbloed met het grootste belang. Onder zijn vele goede zonen zijn Landgraf I en Lord natuurlijk bijzonder opvallend en behoren ze tot de sterverervers van de fokkersvereniging. Beide komen van reeds verfijnde merries, die de ideale dekking voor Ladykiller vormden.

Zijn erfelijke aandacht ging vooral uit naar het springen, dressuurpaarden zijn zeldzaam. Toch konden twee zonen zich ook in deze discipline als vader in het licht stellen.

Als moedersvader bereikt hij nog niet het belang dat hij als hengstenvererver heeft, maar hij verschijnt nu wel vaak als vader van de 2e moeder. De kwaliteit van zijn dochters is echter over het algemeen niet minder dan die van zijn zonen.

Zijn hengstenlijn is de meest vertakte van het moderne Holsteiner ras. Zijn mannelijke nakomelingen zijn overal ter wereld in trek en dragen zo zijn invloed tot in Zuid-Amerika.

Op dit moment is het de vraag welke hengst het verlies van Landgraf en Lord zou kunnen compenseren, want helaas heeft nog geen enkele zoon van deze hengsten zich zo kunnen onderscheiden dat hij als hun opvolger kan worden beschouwd.

Nadat de Oldenburgse aankoop van de Furioso xx-zoon Vertuoso, in Duitsland omgedoopt tot Furioso II, een doorslaand succes bleek te zijn, ging Holstein op zoek naar een hengst uit dezelfde stam, aangezien de fokkerij in Oldenburg zeker met die in Holstein kon worden vergeleken. Tijdens een reis naar Frankrijk werd besloten een Rantzau xx-zoon aan te schaffen met Furioso als overgrootvader. De aankoop Cor de la Bryere's was nogal een probleem voor de fokkers, want hij kwam van de "erfelijke vijand". Alleen de kwaliteit van zijn nakomelingen bracht hem de erkenning die hij verdiende. Zijn belang gaat waarschijnlijk verder dan dat van Ladykiller, want het was pas onder zijn invloed dat de Holsteiner het sportpaard werd dat we vandaag de dag kennen.

Het belang van Cor de la Bryere is even sterk in de merrielijnen als in de hengstenlijnen. Sommige van zijn zonen hebben zelf de lijn van de vader al verder vertakt en zijn dochters harmoniëren met alle hengsten van het ras. Helaas zijn velen verloren gegaan voor het ras vanwege hun berijdbaarheid en springvermogen.

Zijn prestaties worden gedomineerd door het springen, er zijn minder dressuurverervers, hoewel een Europees Kampioen, Corlandus, Corde als vader heeft. Alleen Calypso I, Coriander en zijn vader Coriolan hebben een belangrijke invloed op deze discipline.

Na deze uitstekende ervaringen met een SF-hengst heeft de vereniging een andere Selle Français gekeurd, Zilveren meerdie een soortgelijke combinatie heeft als Corde, maar dan in verschillende bloedstromen. Net als Corde, Hozeville, Silver Lake's French. Naam, is een volbloed zoon, zelfs als zijn vader geen naam heeft gemaakt. Zijn moeder is echter een dochter van de uitmuntende moedersvader Quastor uit de Orange Peel xx-stam. Bovendien is Quastor een driekwart broer van Almé, want zijn grootmoeder van moederszijde is de moeder van Almé. De toekomst heeft het Verband gelijk, want Silbersee heeft een uitstekende afstamming en is een internationaal springpaard en meervoudig Derbuswinnaar. In de fokkerij kon Silbersee nog niet vergeleken worden met Corde. Zijn hengstenlijn is beduidend kleiner, bovendien is zijn beste zoon, Silvester, die een zekere invloed had op de Holsteinse fokkerij, in het seizoen 1993 overleden. Veel Silbersee-dochters zijn verloren gegaan voor de fokkerij ten gunste van de sport.

Sinds enkele jaren is de Almé-afstammelingen meer en meer in het licht. Drie zonen van de SF uitzonderlijke hengst Almé waren of zijn gestationeerd in Holstein, maar slechts één is van Holsteinse afkomst : Ahorn. De andere twee komen van matings tot Hannoveraanse merries. Alcatraz, van Aloube-Almé, is bijzonder opvallend onder hen. Omdat Aldato ook in zijn pedigree voorkomt, is de prestatie-erfelijkheid nog niet gepolariseerd en kan deze zowel naar dressuur als naar springen neigen. Op foktechnisch vlak heeft deze hengst, hoewel hij nog geen tien jaar oud is, zijn sporen al verdiend.

De erfelijkheid van de Almé-nakomelingen is waarschijnlijk vergelijkbaar met die van hun vader, die een goede hengstenvererver was, maar een nog betere sportpaardenvererver. Ook de dochters waren van bovengemiddelde kwaliteit. Almé overtreft zijn vader, Ibrahim, ruimschoots in belang voor de SF-fokkerij.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL