Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Holsteiner paarden

Holsteiner paarden

 

Holsteiner hengst Landgraf

Holsteiner hengst Landgraf

Het Holsteiner paard is een onmisbaar onderdeel geworden van de internationale en nationale dressuur- en springsport. De hedendaagse paardensport zou niet zijn waar het nu is zonder het Holsteiner paard. Veel paarden uit Holstein hebben grote successen behaald op de ruiter- en wedstrijdarena's van deze wereld. Enkele van de beroemdste ruiters zoals Fritz Thiedemann, Ludger Beerbaum, Christian Ahlmann en vele anderen wisten niet alleen Wereldbekeroverwinningen te behalen, maar ook Olympisch succes met een Holsteiner paard.

Ten noorden van de Eider domineerde het Sleeswijk-paard. Het is een typisch werk- en veldpaard uit de groep van de Deense steeds, en het genoot ook een uitstekende reputatie als een berg onder de zwaar gepantserde ridders. De Holsteiner ontwikkelde zich in de Elbe-moerassen. Een harde werklast en goed voer hebben er waarschijnlijk toe geleid dat de warmbloedige Holsteiner zich al vroeg heeft ontwikkeld tot de briljante in zijn soort. Paarden hebben sinds mensenheugenis ver en breed gereisd. Al in de 16e eeuw werden Holsteins geëxporteerd. In 1735 begon de Hannoveraanse Staatsstoeterij met de fokkerij van twaalf Holsteinse hengsten. Hun nakomelingen werden Hannoveranen genoemd, omdat niet de plaats van herkomst maar de geboorteplaats de naam vormde. Vooral van 1800 tot 1914 bloeide de paardenhandel in het noorden op met grote markten in Husum, Itzehoe en Altona. Het leverde niet alleen de grote steden en de aristocratische huishoudens, maar voorzag ook de militairen van de nodige rij- en trekpaarden (Remonten). Pas aan het einde van de 19e eeuw organiseerden de fokkers zich.

Op 15 maart 1883 werd de eerste fokkerijvereniging in de provincie Sleeswijk-Holstein opgericht met de paardenfokkerijvereniging Krempermarsch. In 1891 verenigden de fokkers zich in het "Verband der Pferdezuchtvereine in den holsteinischen Marschen" (Holsteinse Paarden). In hetzelfde jaar werd het "Verband Schleswiger Pferdezuchtvereine" opgericht. De "Landbloedpaarden", genoemd naar hun thuisregio's, zijn nu rassen geworden met gedefinieerde fokdoelen. Dat deze verandering en ook onderhevig zijn aan de mode blijkt vooral uit de verandering van de Holsteiner. Tot 1960 was het fokdoel het fokken van sterke rij- en rijpaarden. In 1948 werd het hoogste aantal Holsteins bereikt. Door de verspreiding van de trekker (Trecker) sinds de jaren '50 was het paard als werkdier echter achterhaald. De Holsteiner werd verder gefokt als sport- en vrijetijdspaard door opnieuw te kruisen met Engelse volbloedpaarden. Vandaag de dag staat Holsteins weer in hoog aanzien als sportpaard, vooral in de springsport.

In 1944 werd het merk, dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt, geïntroduceerd. Na de 2e wereldoorlog is de paardenpopulatie in het land tussen de zeeën schrikbarend gedaald. In 1960 waren er slechts 1.311 Holsteinse merries. Dit was voor het Sleeswijk-Holsteinse staatsparlement aanleiding om de in 1874 opgerichte Traventhal State Stud, waarvan de hengstenpopulatie was gedaald tot 61, te ontbinden. Dit betekende een drastische verandering voor de staatspaardenfokkerij in Sleeswijk-Holstein.

Na de eerste succesvolle verenigingshengstenhouderij uit de 19e eeuw, die abrupt werd beëindigd door de wereldwijde economische crisis, werden de fokkers opnieuw geconfronteerd met de beslissing om een kwaliteitsgerichte verenigingshengstenhouderij op te bouwen of om het hengstenbestand op te splitsen in individuele privé-hengstenhengstenhengstenhouderijen. Na veel discussies heeft het Verband bijna het gehele hengstenbestand van Traventhal overgenomen en in de loop der jaren een hengstencentrum in Elmshorn opgebouwd. Ongeveer 70 Verband hengsten zijn momenteel actief in de fokkerij, ongeveer 8.000 fokmerries zijn vandaag geregistreerd in Holstein. Het aandeel van de particuliere hengsten is de laatste jaren toegenomen. Ongeveer 50 privéhengsten vormen naast de verenigingshengsten een sterke pijler van de Holsteinse fokkerij in Sleeswijk-Holstein. Vandaag de dag is de Holsteiner een puur sport- en springpaard. Hij slaagde dus in een verandering die de Schleswiger niet heeft doorgemaakt. Deze Holsteiner koudbloedige paarden worden tegenwoordig bijna als een zeldzaamheid beschouwd.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL