Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Paardenfokkerij - Lees dit voor u begint!

Paardenfokkerij - Lees dit voor u begint!

Voor elke trotse paardeneigenaar komt er een moment waarop u wilt paren met uw hengst of merrie. Dit is een belangrijke beslissing. Wees geduldig. Wees voorbereid. Je hebt je merrie goed bekeken en gelooft dat ze goed dekmateriaal is. Plus, je bent nogal dol op het idee om een baby te krijgen. Het is tijd om te beginnen met de lange, maar dankbare taak om een dekhengst voor je merrie te vinden. Hoewel het een charmant idee is om de natuur zijn gang te laten gaan en uw merrie vrij te laten grazen met de hengst van uw keuze, is het voor de beginnende fokker altijd het beste om op voorhand professioneel advies en hulp te vragen tijdens de dekking. Neem eerst de tijd. Het vinden van de juiste hengst voor uw merrie geeft u een betere kans om te eindigen met het type veulen dat u wilt.

Wees geduldig

Het fokken van een paard is duur dus zorg ervoor dat je begrijpt waar je jezelf, en je merrie, in terecht komt. Er zijn zoveel dingen die je moet overwegen voordat je verder gaat. Bepaal wat voor soort veulen je wilt.

  • Wilt u in vergelijking met uw merrie een groter of een kleiner veulen?
  • Wilt u een langer of korter veulen?
  • Welk doel wil je ermee bereiken?
  • Wilt u een werkend ras of een paard voor het plezier rijden?
  • Wilt u de fysieke of persoonlijkheidskenmerken van uw merrie veranderen?

Op al deze vragen moet u een duidelijk antwoord hebben om de ideale hengst voor uw merrie te vinden, dat wil zeggen de hengst die het door u gewenste veulen zal helpen produceren. Als je eenmaal hebt bepaald wat je wilt, werk dan samen met een fokker. Zoek op internet naar fokkers of blader door de advertenties van fokkers in paardentijdschriften. Er zijn veel hengsten commercieel beschikbaar, dus het is het beste om één van deze hengsten te lokaliseren. Eigenaren van boardingfaciliteiten kunnen u vaak in de juiste richting wijzen. Als ze geen dekhengsten in hun instelling hebben, zullen ze zeker weten dat er een fokker is die dat wel heeft.

Paardentrainers of zelfs uw lokale dierenarts zijn mensen waar u mee moet praten. Paardenshows zijn ook uitstekende plekken om rassen naar keuze te vinden en om meer te leren over paarden en je mogelijkheden. Als u op zoek bent naar een specifiek ras, of het nu een Kwartierpaard, een Arabier of een Volbloed is, kan een specifieke zoektocht op het web de resultaten opleveren die u nodig heeft. Veel websites hebben directories en classifieds. Als je een potentiële dekreu vindt, praat dan eerst met mensen die hun merries hebben gefokt, voordat je verder gaat. Vraag naar de veulens. Ook moet u bespreken wat het tarief is als uw merrie niet zwanger wordt of als het veulen tijdens de dracht wordt geaborteerd. Lees meer over het fokseizoen en de dracht van het paard.

Het broedseizoen is tussen maart en oktober. Weet dat de zwangerschap 11 maanden duurt en dat de beste tijd voor een veulen om geboren te worden tussen mei en juli ligt. Merries kunnen tot laat in het leven fokken, maar moeten over het algemeen pas op zijn minst vier jaar oud beginnen met fokken. Regelmatige beweging is noodzakelijk voor de goede gezondheid van uw merrie in deze cruciale periode.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL