Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Merrielijnen - de basis van de Holsteinse fokkerij

Merrielijnen - de basis van de Holsteinse fokkerij

De basis van de Holsteinse fokkerij is enerzijds een merriepotentieel dat al meer dan 100 jaar wordt gefokt. Een andere basissteen wordt gevormd door de specifiek geselecteerde raffineerlijnen, waarvan de oorsprong vooral in het Engelse volbloed te vinden is. Het kleine aantal succesvolle lijnen is een van de geheimen van de Holsteinse fokkerij. De internationale successen tonen aan dat dit consequent is doorgevoerd in het fokkerijconcept.

Vandaag de dag spelen 4 hengstenlijnen een dominante rol in de fokkerij, die terug te voeren is op de stichters Ladykiller xx, Cor de la Bryère, Cottage Son xx en Ramzess. De legendarische Ladykiller xx leverde 35 gekeurde zonen en evenveel staatspremiemerries in zijn 14 jaar durende fokkerij. Vooral Lorenz, Lepanto, Ladalco, Lagos en Liostro uit de Ladykiller xx-lijn hebben fokkerijgeschiedenis geschreven. En natuurlijk Landgraf I en zijn halfbroer Heer.

Verstandige meesterbreinen onderkenden aan het eind van de 19e eeuw al het belang van een continue documentatie van merriefamilies en introduceerden een eenvoudig nummeringsysteem. Georg Asbahs publiceerde het eerste deel van de stamboeken in de Holsteinse moerassen in 1886. Hij verzamelde de stambomen van de paarden met de hand en wees ze toe aan de individuele merriefamilies. Hij heeft deze families vervolgens genummerd en daaruit de zogenaamde stamboomnummers ontwikkeld, die tot op de dag van vandaag bewaard worden. Reeds in deel I van het stamboek stonden exacte voorschriften voor de kwaliteit van de te eisen merries. De merries werden toen al beoordeeld door de 6 kenmerken stamboom, grootte, kleur, elegantie, gangwerk en botstructuur met een puntschaal van 0-8 in te delen.

Zoals we vandaag de dag weten, zijn opvallende fokpaarden zelden toevalsproducten. In de regel komen ze uit goed gefokte merrielijnen, zoals de wereldverervers van het kaliber Landgraf I (merrielijn 275) Ramiro (lijn 776), Lord (lijn 1298) of Capitol I (lijn 173) op indrukwekkende wijze bewijzen.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL