Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Back Yard Fokkerij

Back Yard Fokkerij

Back Yard Fokkerij - Doe je meer kwaad dan goed?

Iedereen houdt van veulens! En wat is er mooier dan je eigen in te prenten en te trainen en wat niet, zeker als dit veulen uit je geliefde merrie is. Het is een warme gedachte om te weten dat je nog steeds een deel van je merrie hebt als ze eenmaal voorbij is. Tenzij je van plan bent om dat veulen voor de hele lengte van zijn leven te houden, moet je er goed over nadenken om ervoor te zorgen dat als je dit paard ooit wilt/moet verkopen, het de gewenste eigenschappen heeft.

Dit zijn slechts een paar van de vragen die je jezelf misschien wilt stellen, maar die toch belangrijk zijn. Neem voor het fokken van uw merrie de volgende overwegingen in overweging:

  • Met wie ga ik fokken?
  • Heeft mijn merrie een opvallende stamboom, of is ze in ieder geval wel geregistreerd?
  • Kan ik mijn veulen registreren?
  • Heeft mijn merrie op temperament dat ik wil doorgeven aan het nageslacht?
  • Heeft mijn merrie een goed exterieur dat wordt doorgegeven aan het veulen?
  • Heeft mijn merrie zichzelf bewezen op een manier die haar veulen van waarde zou maken?
  • Is mijn merrie, of de hengst waar ik mee fok, een drager van eventuele genetische afwijkingen die op het veulen kunnen worden overgedragen?
  • Wat ben ik van plan met het veulen te doen?

Ben je ooit naar een paardenveiling geweest? Wel, een deel van de paarden is afkomstig van mensen die geen rekening houden met het bovenstaande. Hoe zit het met een vleesveiling? De meeste paarden die naar een vleesveiling gaan zijn veulens van een toevallige fokkerij, of een fokkerij die niet is gegaan zoals gepland. Al met al gaan paarden naar de veiling als ze ongewenst zijn, of niet privé verkocht kunnen worden.

Idealiter wordt een paard niet gefokt, tenzij het is geregistreerd. De registers houden rassen in stand en voorkomen dat er onzuiverheden binnenkomen. Ze voorkomen ook het uitlopen van Grade paarden. Niet zeggen dat een ongeregistreerd paard nutteloos is, maar ze krijgen niet zoveel waarde (wat tegenwoordig erg belangrijk is in de paardenwereld). De meeste mensen zouden een geregistreerd paard boven een rang kiezen, wat de verkoop veel moeilijker kan maken, wat ons terugbrengt naar de veilingkwestie. Om te helpen voorkomen dat er onnodig gefokt wordt, bieden veel hengstenhouders alleen diensten aan geregistreerde merries aan.

Denk goed na voor het fokken van je merrie. Wordt het veulen op een dag naar een veiling gestuurd omdat ze door hun gebrek aan afstamming geen goed tehuis krijgen? Zou je kunnen weten dat een paard dat je hebt geholpen om deze wereld binnen te komen, op een vleesveiling kan belanden omdat je niet nieuwsgierig bent geweest? Duizenden PMU-veulens worden afgeslacht omdat ze niet met de stamboom in het achterhoofd worden voortgebracht. Daardoor komen niet alle rang of achtertuinpaarden op een slechte plaats terecht, maar gaan velen naar goede huizen. Het is nog steeds een risico dat niet genomen moet worden als het gaat om het fokken. Uiteraard kan niemand je tegenhouden om met je paarden te doen wat je wilt, maar de volgende keer dat je wilt fokken, denk je er hopelijk goed over na.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL