Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Correct gebruik van geïntegreerde fokwaarden

Correct gebruik van geïntegreerde fokwaarden

Elke fokker is op zoek naar een geschikte hengst voor zijn merrie. Het is niet alleen interessant wat de hengst zelf heeft bereikt, maar ook of hij zijn kwaliteiten überhaupt aan zijn nakomelingen doorgeeft. Deze vraag kan worden beantwoord door middel van de fokwaardeschatting. Dit komt omdat de eigen prestaties van de hengst en de successen van de reeds bestaande nakomelingen in de fokwaarde zijn opgenomen. De evaluatie van deze gegevens resulteert in een fokwaarde die aangeeft hoe hoog de dressuur- of springaanleg van een hengst is.

Elk jaar worden de fokwaarden van de hengsten geschat na evaluatie van een breed scala aan gegevens. Informatie van meer dan 615.000 paarden - meer dan twaalf miljoen informatie uit wedstrijdproeven, meer dan 2,9 miljoen informatie uit opbouwproeven, meer dan 78.500 informatie uit fokmerrie- en aanlegtesten en meer dan 7.200 informatie uit hengstenprestatieonderzoeken - zijn opgenomen in de statistische schattingsmethode van de fokwaardeschatting. Elk jaar worden in Duitsland de geïntegreerde fokwaarden voor rijpaardenhengsten in opdracht van de Duitse paardenfederatie (FN) in het computercentrum van het Vereinigte Informationssysteme Tierhaltung (VIT) in Verden geschat. Het doel van de fokwaardeschatting is om de erfelijke verschillen in prestaties zo nauwkeurig mogelijk in te schatten om de fokker de nodige basis te geven voor de selectie van een hengst. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de fokwaarden slechts één onderdeel vormen van de beoordeling van paarden en hun erfelijke prestaties.

Zo kunnen de geïntegreerde fokwaarden worden gebruikt

Warendorf (fn-press). Fokwaarden kunnen de noodzakelijke basis vormen voor selectiebeslissingen. De fokwaardeschatting biedt beslissingshulpmiddelen voor de paringsplanning met betrekking tot de dressuur, het springen en de veelzijdige instelling. Hierbij Er moet echter worden opgemerkt dat fokwaarden slechts een onderdeel kunnen zijn van de beoordeling van paarden en hun erfelijke prestaties. Bij de beoordeling van rijpaarden is het zeker noodzakelijk om meer informatie in overweging te nemen.

De hengsten kunnen vanuit verschillende invalshoeken worden geselecteerd en gerangschikt op basis van de fokwaarden. De indeling van de hengsten in de TOP-percentageklassen is bijvoorbeeld een hulpmiddel bij de beoordeling van de hengsten. Niet alleen de TOP één procent van de hengsten zijn interessant, maar ook verdere categorisering in TOP-percentageklassen. De top vijf procent van alle hengsten met een dressuurhouding omvat alle hengsten waarvoor een fokwaarde van 136 punten en beter werd geschat, de top tien procent omvat alle hengsten met een fokwaarde van 126 punten en beter en de TOP 25 procent omvat alle hengsten met een fokwaarde van 109 punten en beter. Bij de springhengsten behoren hengsten met een fokwaarde van 141 punten tot de top vijf, hengsten met een fokwaarde van 132 punten en beter tot de top tien en hengsten met een fokwaarde van 117 punten en beter tot de top 25 procent.

Een ander belangrijk hulpmiddel bij de interpretatie is de zekerheid van de fokwaarden. De zekerheid is afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de beschikbare informatie en varieert van 99 procent (bepaalde schatting) tot 70 procent (onzekere schatting). Voor paarden met weinig beschikbare informatie (bijvoorbeeld als er alleen informatie beschikbaar is van de moeder of de vader) of voor paarden die alleen hun eigen prestatievermogen hebben (bijvoorbeeld slechts enkele starts in ontwikkelingswedstrijden) wordt de fokwaarde "voorzichtiger" ingeschat dan voor paarden met uitgebreide informatie. Dit is vooral het geval bij jonge hengsten. Dan is de erfelijke prestatie van deze hengsten nog niet voldoende geborgd en kan dit leiden tot grotere verschillen. Tegen deze achtergrond is het noodzakelijk dat de hengsten in de juiste groepen worden ingedeeld op basis van de zekerheid van de fokwaarden. Op de website van de FN onder www.pferd-aktuell.de/Zuchtwertschätzung Er zijn drie TOP-lijsten opgesteld voor respectievelijk dressuur en springen, waarbij de hengsten in drie groepen worden ingedeeld op basis van de veiligheid van de fokwaarden (70 tot 79 procent, 80 tot 89 procent en 90 tot 99 procent).

Zoekmasker in het jaarboek helpt bij het zoeken naar een vader.

Het FN Jaarboek Sport en Fokkerij in de vorm van een DVD is een grote hulp bij het selecteren van een hengst. Door middel van speciale functies is het mogelijk om op basis van de fokwaarden te zoeken naar bijzonder predisponerende hengsten op basis van disciplines, rassen en geboortejaren van de hengsten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook stieren met een veelzijdige instelling te vinden. Het zoekmasker biedt de mogelijkheid om te zoeken naar hengsten die bovengemiddelde erfelijke prestaties hebben laten zien, zowel in de dressuur als in de springsport. Of criteria als berijdbaarheid of het aantal nakomelingen in de wedstrijdsport spelen een rol bij de selectie van de hengsten. Met behulp van het jaarboek zijn er vele mogelijkheden om successen en informatie uit de sport voor fok- en sportpaarden te onderzoeken en de bijbehorende verervers te vinden.

Het Jaarboek Sport en Fokkerij is te bestellen bij de FNverlag, telefoon 02581/6362-254, e-mail. vertrieb@fn-verlag.de of internet

Dr. Teresa Dohms-Warnecke

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL