Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Goede voeding voor drachtige merries

Goede voeding voor drachtige merries

In het verloop van de dracht wordt onderscheid gemaakt tussen een laag- en een hoogdragende merrie. De groei van het embryo is zeer laag in de eerste zeven maanden (ongeveer 1/5 van het eindgewicht). Vanaf de 8e maand ontwikkelt de foetus zich snel. Hieruit kan worden afgeleid dat er tot de achtste maand van de zwangerschap nog een extra behoefte aan energie en eiwit is. Tijdens de zwangerschap zijn energie en eiwitten nodig voor de vorming van placenta- en baarmoederweefsel en voor de ontwikkeling van het uier, het onderhoud en de ontwikkeling van de foetus.

Een drachtige merrie mag voor de geboorte niet te dik zijn, dit leidt tot zware bevallingen en heeft een negatieve invloed op de melkproductie. Voederadvies voor een 600 kg zware merrie hoogdrachtig 11e maand:

In het laatste trimester van de zwangerschap neemt de energie- en eiwitbehoefte toe met respectievelijk 1,25-1,4 en 1,5 keer. De eiwitbehoefte kan nog steeds gedekt worden door hooi en graan, een speciaal eiwitrijk fokmerrievoer is niet nodig. Het groeiende veulen neemt meer ruimte in de merrie in beslag, wat het spijsverteringskanaal vernauwt. De merries eten minder, geconcentreerde voeders zijn nu nuttig. Twee tot drie weken voor het veulenen kunt u het fokmerrievoer langzaam mengen in het rantsoen, zodat de merrie gewend is aan het nieuwe voer en de grotere krachtvoerporties.

Voor een veerkrachtig skelet van de foetus moet de moedermerrie voldoende worden voorzien van vitaminen en mineralen. Ze heeft calcium en fosfor nodig voor sterke botten, voldoende natrium om intestinaal peptisch gedrag te voorkomen, evenals zink en koper voor elastisch kraakbeen en selenium tegen witte spierziekte. Vitamine A en D zijn schaars, vooral in de wintermaanden. Hier moet de aanvoer via een bijvoeder worden gewaarborgd om een verhoogde vatbaarheid voor infecties, schade aan de slijmvliezen en rachitis te voorkomen. Koper, selenium, vitamine A en E hopen zich op in de biest, een voldoende voorraad van de merrie geeft het veulen een goede start in het leven.

Voederaanbeveling (MasterHorse) voor een hoogdrachtige merrie (600Kg) in de 11e maand van de zwangerschap:

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL