Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Een oud paardenras

Een oud paardenras

Een paar honderd jaar geleden liep het Przewalski paard in het wild in Mongolië. Hoewel deze paarden inheems waren in hun Mongoolse thuisland, wordt gedacht dat ze door heel Europa en het grootste deel van Azië zwierven. Dit blijkt uit de grotschilderingen die in Frankrijk en Spanje zijn ontdekt en bestudeerd.

Het Przewalski paard bestaat nu alleen nog maar in dierentuinen en privé-reservaten. Iets meer dan honderd jaar geleden maakte kolonel Nikolai Przewalski in opdracht van de tsaar verschillende reizen naar Mongolië en ontdekte de overblijfselen van dit paard. Het paard werd naar hem vernoemd omdat hij de ontdekking kreeg toegeschreven.

Het Prezewalski paard is een kort en zeer stevig paard. Ze staan over het algemeen ongeveer 12 tot 14 handen hoog. (Een hand is een meting die wordt gebruikt om de hoogte van het paard te bepalen. Het is de meting van de grond tot de top van de schoft. De schoft is het hoogtepunt op de paardenwervels tussen de nek en de rug waar de schouders elkaar ontmoeten). Ze zijn een "Dun" kleur die een beige tot bruine kleur heeft en ze hebben een zwarte streep die over hun rug loopt.

De paarden worden nu beschouwd als uitgestorven in het wild omdat ze te veel gejaagd zijn. Ten tijde van de ontdekking door kolonel Nikolai Przewalski dreigden deze paarden al uit te sterven. Er is een druk op de ketel om het ras weer in hun natuurlijke leefomgeving te brengen. Door een samenwerkingsverband tussen de dierentuinen en particuliere stichtingen gaan deze plannen vooruit. Er is veel wetenschappelijk onderzoek nodig geweest voor onder andere het verhogen van de vruchtbaarheid en het verlagen van het sterftecijfer van de veulens. Plannen voor de herintroductie van het ras in zijn natuurlijke habitat worden ook in gevaar gebracht door de moeilijkheden om geschikte gronden te vinden die niet overbegraasd of bevolkt zijn door vee. Het natuurlijke leefgebied van het Prezewalski paard is het graslandgebied. Na de ijstijd was het grootste deel van Europa en Azië geschikt voor dit ras. Naarmate de tijd verstreek, maakte een groot deel van het grasland plaats voor bossen en de toename van de menselijke populatie duwde het ras verder in verval. Veertien jaar geleden begon de herintroductie in het graslandgebied van Mongolië. In de loop van de tijd zijn er verschillende kleine kuddes terug in hun oorspronkelijke omgeving geïntroduceerd met een aanpassingsperiode zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe huis. Een gebied in Mongolië dat voor hen geschikt is bevonden, wordt omgevormd tot een Nationaal Park om de regio en de natuurlijke fauna en flora voor hen te behouden.

De strijd van dit ras kan representatief zijn voor de strijd tussen dier en mens om het bestaan. Het Prezewalski paard heeft twintigduizend jaar door deze landen gezworven. Naarmate de manier van leven van de mens evolueerde, begonnen deze paarden zich te bemoeien met de vroege boeren. Zoals blijkt uit de grotschilderingen, werden deze paarden opgejaagd voor voedsel. Toen de mens begon te boeren, nam de concurrentie tussen de mens en het Prezewalski paard toe om de gewassen of de bemoeienis met gedomesticeerde dieren. In de laatste helft van de 20e eeuw kon er geen bewijs meer worden gevonden voor het bestaan van wilde kuddes, hoewel expedities specifiek werden uitgezonden om ze te vinden. Naarmate de 20e eeuw sluit en we de 21e eeuw ingaan, is er een nieuwe opkomst om onze natuurlijke leefomgeving te behouden en te herstellen, met inbegrip van de dieren die erin leven. Met deze nieuwe opkomst, is de herintroductie van deze prachtige dieren in hun geboorteland en de wetenschappelijke studies om dit te laten gebeuren.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL