Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
De Holsteiner paardenfokkerij

De Holsteiner paardenfokkerij

Holsteiner paarden - een fokkerijconcept primeert

De typische Holsteiner is een atletisch, groots gelinieerd en expressief rijpaard met een ideale instelling voor het springen, maar ook voor dressuur en eventing. Zijn krachtige springvermogen en kwaliteit toont zich. Een Holsteiner is ongecompliceerd, enthousiast, sterk zenuwachtig en betrouwbaar. Zijn evenwichtige temperament en uitstekende karakter zijn van groot belang. Met de ontbinding van de traditionele staatsstoeterij Traventhal in 1960 kwam er een nieuwe taak voor de vereniging van fokkers van het Holsteiner paard. Met de overname van 33 hengsten uit het staatsbestand werd de vereniging de belangrijkste hengstenhouder in Sleeswijk-Holstein.

Met de komst van zware machines in de landbouw had het Holsteinse paard eind jaren vijftig zijn bestaansrecht als "arbeider" op de velden verloren. Om het tot nu toe kaliber te verfijnen en er een modern sportpaard van te maken, is het fokkerijmanagement 40 jaar geleden afhankelijk geweest van het gebruik van volbloedhengsten.

Ladykiller xx en Landgraf I

Alleen al in de jaren zestig werden meer dan 25 "bloedvoorraden" gebruikt in het land tussen de zeeën. Onder hen was een hengst die toen en nu zijn stempel zou drukken op het Holsteinse ras: Ladykiller xx, die in 1961 in Engeland werd geboren. Hij leverde 35 staatspremiemerries en evenzoveel gekeurde hengsten, waaronder Landgraf I, die tijdens zijn leven voor de Elmshornstallen werd herdacht. Zijn nakomelingen hebben tot nu toe meer dan 7 miljoen punten in de sport gewonnen en zijn talrijke zonen en dochters zorgen ervoor dat dit waardevolle bloed wereldwijd wordt doorgegeven. Lord, de op één na beste zoon van Ladykiller, is ook de grondlegger van zijn eigen hengstenlijn en tevens vader van de onvergeten Livius.

COR DE LA BRYÈRE

Cor de la Bryère, die in 1999 op de rijpe leeftijd van 31 jaar overleed, moet in één adem worden genoemd met Landgraf I. Naast Ladykiller xx heeft "Corde", zoals hij door de fokkers liefkozend werd genoemd, de grootste invloed gehad op de moderne sportpaardenfokkerij in het land tussen de zeeën.

CAPITOL

Een andere hengst die Holsteinse fokkerijgeschiedenis heeft geschreven is Capitol I. Capitol I is de vader van talloze wereldberoemde springpaarden, waaronder de winnaars van de wereldbeker 2001, Dobel's Cento en Carthago Z, die beide deelnamen aan de Olympische Spelen in Sydney. Met deze twee gekeurde hengsten behaalde Capitol ook op het CHIO Aken in 2000 een succes dat geen enkele vader tot nu toe kan opbrengen: 1e plaats Cento en 2e plaats Carthago in de Grote Prijs van Aken. De nakomelingen daarvan zijn ook zeer succesvol. Inmiddels zijn Caretino, zelf internationaal succesvol in de sport, en Contender de drie helden opgevolgd met succesvolle nakomelingen in de sport en in de fokkerij.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL