Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Het systeem achter de geïntegreerde fokwaardeschatting

Het systeem achter de geïntegreerde fokwaardeschatting

Warendorf (fn-press). De databasis van het fokwaardeschattingsmodel zijn de prestatiegegevens en de stamboomgegevens. Enerzijds bevatten de prestatiegegevens de resultaten van de wedstrijdsport. Alle dressuur- en springwedstrijden tot en met het gevorderde (S) niveau sinds 1 januari 1995, die via het Toris showorganisatiesysteem zijn geregistreerd, worden in aanmerking genomen. Dit betekent dat de resultaten van alle gestarte paarden worden geïntegreerd.

De resultaten die jonge paarden behalen in dressuur- en/of springwedstrijden worden ook meegenomen in de fokwaardeschatting via de waardeschatting. Daarnaast is informatie uit de fokmerrie, de aanleg en het verrichtingsonderzoek van de hengsten opgenomen. De scores voor stap, draf, galop, berijdbaarheid en vrijspringen (voor fokmerrie- en aanlegtesten) en de scores voor gangen, berijdbaarheid, vrijspringen en parcoursspringen (voor hengstenprestatieproeven) worden gebruikt als prestatiekenmerken. Naast deze prestatiegegevens worden de stamboomgegevens van ten minste twee generaties gebruikt voor een relatieband.

Al deze gegevens van meer dan 615.000 paarden - meer dan twaalf miljoen stuks informatie uit wedstrijdproeven, meer dan 2,9 miljoen stuks informatie uit prestatieonderzoeken, meer dan 78.500 stuks informatie uit fokmerrie- en aanlegonderzoeken en meer dan 7.200 stuks informatie uit prestatieonderzoeken voor hengsten - monden uit in een zeer uitgebreide statistische schattingsmethode. Om de genetische superioriteit of inferioriteit (fokwaarde) van een paard in te schatten, wordt niet alleen gebruik gemaakt van de eigen prestaties, maar ook die van al zijn verwanten. Tegelijkertijd heeft de prestatie in het ene kenmerk ook invloed op de inschatting van de fokwaarde in alle andere kenmerken. De prestaties van een paard worden altijd gezien in relatie tot de prestaties van andere paarden onder vergelijkbare milieuomstandigheden. Deze vergelijkingen vinden plaats binnen dezelfde test, leeftijd of prestatieklasse van de rijder. Door tegelijkertijd rekening te houden met al deze milieueffecten en het genetische effect van het paard zelf, is het schattingsmodel in staat om de genetische superioriteit van een paard op verschillende manieren toe te wijzen aan deze beïnvloedende factoren. Dit betekent dat het model rekening houdt met het feit of een paard een test heeft gewonnen omdat het door een bijzonder goede ruiter werd bereden, omdat de andere paarden in de wei bijzonder zwak waren qua prestaties of omdat het paard een overeenkomstige hoge genetische aanleg heeft. Met dit model kunnen de fokwaarden in alle kenmerken worden geschat, zelfs als het paard zelf geen overeenkomstige eigen prestaties heeft, maar alleen zijn verwanten.

Voor elk paard wordt een fokwaarde geschat in elk individueel kenmerk, dus er zijn in totaal 20 fokwaarden. De springkenmerken van alle soorten testen, d.w.z. de rang in de springtest, de score in de springtest en de beoordeling van het vrijspringen en het springen in de fokproeven worden gecombineerd tot een totale fokwaarde "Springen". Hetzelfde geldt voor de dressuurkenmerken: Rangschikking in de dressuurproef, waardescore uit de dressuurproef, evaluatie van de gangen en rijvaardigheid uit de fokproeven. Dit resulteert in de totale fokwaarde "Dressuur".

Belangrijk voor de juiste interpretatie van de fokwaarden is de zekerheid van de schatting. De zekerheid is een maatstaf die de hoeveelheid en de kwaliteit van de beschikbare informatie kenmerkt. De fokwaarden voor hengsten worden alleen in het Jaarboek Sport en Zucht gepubliceerd als de geschatte totale fokwaarde voor springen of dressuur een zekerheid van minimaal 70 procent heeft en de schatting is gebaseerd op minimaal vijf nakomelingen met eigen prestaties.

Dr. Teresa Dohms-Warnecke

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL