Fohlenliste / Veulenlijst

veulenlijst

Kontakt / Contact

contact hof eibens

Eibens Boerderij


 
Overo Dodelijk Wit Syndroom (OLWS)

Overo Dodelijk Wit Syndroom (OLWS)

Wat is er erger dan je merrie te laten bevallen van een prachtig, zuiver wit veulen, en er achter te komen dat het zo goed als dood is. Dit is wat de APHA-industrie al vele jaren teistert. Als het veulen eenmaal geboren is, kan het tot enkele uren of zelfs een dag duren voordat er tekenen zijn dat er iets mis is. Het veulen zal namelijk geen enkele fecaliën doorgeven. De buikkramp begint en het veulen krijgt koliek. In principe heeft het veulen een onleefbare verstopping. Het ronddraaien verergert de situatie alleen maar doordat de ingewanden van de veulens gaan draaien, waardoor het nog meer pijn gaat doen. Een dierenarts moet worden gecontacteerd in het geval dat uw verfmerrie een wit veulen produceert, zodat ze kunnen bepalen of ze Dodelijk Wit hebben of niet en het euthanaseren als het dat doet. Dodelijk Wit is ongeneeslijk. Pogingen in het verleden om het probleem operatief te corrigeren zijn mislukt. Een veulen dat jong is, heeft niet de immuniteit om een operatie te doorstaan. In de meeste gevallen zal een zuiver wit veulen worden getroffen, maar er zijn gevallen geweest waarin gezonde witte veulens zijn geboren. Maak geen aannames totdat je de dierenarts hebt gebeld.

Hoewel andere rassen zoals: volbloeden, miniaturen, half-arabieren (pinto arabieren), en kwartierpaarden (crop-out) in staat zijn om Dodelijk Wit te produceren/dragen, komt het voornamelijk voor in verf, afkomstig van overos. Als een tobiano een overo in zijn bloedlijnen heeft, dan is er een mogelijkheid dat het gen doorgegeven kan zijn. Veel verven dragen het gen wel, maar alleen bij kruising met een andere drager is het mogelijk om een Lethal White veulen te produceren. De kans dat er in dat geval een Lethal White wordt geproduceerd is slechts 25%. Hoewel het een één op de vier mogelijkheden is, moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het fokken. Het is aan te raden om uit te zoeken hoe u uw fokdieren kunt laten testen.

Hoe DNA in het spel komt:

DNA (Desoxyribonucleïnezuur) is wat iedereen en alles maakt wat het is. Het is wat de kleur van de ogen, de hoogte, het gewicht en de kleur van de huid/jas bepaalt. Het DNA bestaat uit nucleotiden, fosfaten en suiker. Nucleotiden produceren aminozuren en aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. In DNA worden nucleotiden gecodeerd in tripletten die codons worden genoemd, waarbij elke codon codeert voor een specifiek aminozuur. Er zijn 22 soorten aminozuren die gecodeerd kunnen worden. Er zijn slechts 4 verschillende nucleotiden: T-thymine C-cytosine A-adenine G-guanine. Een lintje DNA bevat miljoenen van deze nucleotiden die steeds weer in verschillende volgorde worden herhaald, bijvoorbeeld: ATGCCGGGTCATTGAACT... enzovoort. In dit voorbeeld zouden de codons zijn: ATG CCG GGT CAT TGA ACT. (bijv.: ATG zou coderen voor het aminozuur Tyrosine, CCG voor Proline, etc.) Miljoenen aminozuren vormen een eiwit. Wanneer een lichaam een enzym of receptor nodig heeft die geproduceerd wordt (enzymen en receptoren zijn proteïnen) wordt er een beroep gedaan op DNA om de juiste aminozuren te coderen en te selecteren om dit specifieke eiwit te produceren.

Nu ik je DNA 101 heb gegeven, zal ik uitleggen wat eiwitten te maken hebben met Lethal White. Organismen hebben de nucleotiden in hun DNA opgezet in een specifieke volgorde, we worden niet zomaar geboren met deze dingen willekeurig in elkaar gezet, ze worden specifiek in elkaar gezet zodat elk levend wezen goed kan functioneren. Wanneer een mutatie optreedt binnen codons, wordt de productie van een specifiek aminozuur in een eiwit veranderd, waardoor het hele eiwit zelf verandert. Neem bijvoorbeeld lactose-intolerante mensen. Ze zijn NIET allergisch voor zuivel, hun lichaam produceert gewoon niet het juiste enzym om lactose te verteren, waardoor het lichaam reageert op de aanwezigheid ervan alsof het schadelijk is. Waarom produceren ze dit enzym niet? Omdat in hun DNA een nucleotide niet op zijn plaats is, waardoor het te produceren eiwit volledig verandert. Bij een Lethal White veulen is er een mutatie met de codon(118) die moet helpen bij de productie van de endotheline-receptor B. Het aminozuur Isoleucine wordt verondersteld te worden gemaakt, maar in plaats daarvan zorgt de mutatie ervoor dat het aminozuur Lysine wordt geproduceerd. Slechts één aminozuur op zijn plaats vormt een heel ander eiwit. Deze minuscule verandering in het DNA is wat ons Dodelijk Wit geeft.

Lethal White is een recessief gen, wat betekent dat het wordt gemaskeerd door het dominante 'normale' gen. Het dominante gen voorkomt dat het recessieve gen zichtbaar wordt. Wanneer er twee recessieve genen (homozygoot) zijn, treedt er geen maskering op. Een paard dat drager is, zal positief testen op Lysine118.

Nu onze volgende vraag.

Waarom veroorzaakt de afwezigheid van de Endothelin Receptor B Dodelijk Wit?

In het kort: De afwezigheid van dit eiwit tijdens de embryonale stadia van het veulen voorkomt: de migratie en veroorzaakt proliferatie van stamcellen uit de neurale lijst. Stamcellen zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van alle weefsels in het lichaam, inclusief de zenuwcellen. Zenuwcellen zijn nodig om berichten door het hele lichaam te sturen. Het gebrek aan deze zenuwcellen voorkomt dat de hersenen een boodschap naar de weefsels in de darmen sturen. Er ontstaat een onontwikkelde dikke darm. De onontwikkelde dikke darm: maakt geen verbinding met het rectum, of; de peristaltiek komt niet voor in de dikke darm. Peristaltiek is de beweging in de darmen die de fecaliën meebeweegt tijdens de spijsvertering, zonder dat er een grote verstopping optreedt. In beide gevallen leidt het uiteindelijk tot een darmuitbarsting. Dit is een paardenversie van de ziekte van Hirschsprung, die bij de mens voorkomt.

Commentaar is gesloten.
nl_NLNL